اگر شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که دائم فکر می کنید 24 ساعت برای انجام کار های تان کم  است و دائم احساس می کنید از زمان جا مانده اید باید ب گویم شما مدیریت زمان ندارید و این مطلب  برای شماست.

مدیریت زمان یکی از مهم ترین مهارت هایی است که باید هر فرد یاد بگیرد تا به بهروری بیشتری در  زندگی شخصی و حرفه ای خود دست یابد .مدیر یت زمان باعث می شود افراد وقت خود را به بهتر ین  شکل ممکن برا ی دست یابی به اهدافشان استفاده کنند. ای ن شامل برنامه ریزی فعال ی ت ها، اولویت بند ی  وظایف، مد یر یت اولویت ها، تعیی ن م یزان زمان ی که برای هر فعالیت الزم و استفاده بهی نه از زمان و  انرژی است. اهمیت ا ین مهارت در ای ن است که افراد با مد یر یت صحی ح زمان، م یتوانند بهره ورتر،  موثرتر و با کی فیت تر کار کنند و به دستاوردها ی مطلوب خود برسند.

عالوه بر ای ن، مد یر یت زمان به افراد کمک می کند تا استرس کم تری را تجربه کنند، احساس کنترل  بیشتری بر زندگی شان داشته باشند .ا ین مهارت شامل استفاده از ابزارها و تکن یک های مختلف مانند  تقو ی م ها، لیست های وظایف، تقسی م بند ی زمان و اولویت بند ی وظا یف است. همچن ی ن، مد یریت زمان به  افراد کمک می کند تا به تعادل بهتر ی بی ن زمان کار ی و زمان آزاد ی خود برسند و از زندگی شخص ی  و حرفه ای بهتر ی برخوردار شوند .


1 الویت بندی داشته باشید:  

یکی از اصول اساس ی مد یر یت زمان، تعیین اولویت هاست . شناختن وظایف مهم از وظایف فوری و  اولویت بند ی آن ها بر اساس اهمیت و فور یتشان به شما کمک م ی کند تا وقت خود را به بهتری ن نحو  مد یریت کنید .

برای ا ین کار باید تمام اهداف خود را بن ویسید سپس آن ها را دسته بندی کنید و پس از آن مهم تری ن  آنها را با استفاده از از لیستی که س اخته اید بنویسید و برای آ ن ها برنامه ریزی کنید برای هر کدام از  اهداف ساالنه ماهانه هفتگی و روزانه باید این کارها را انجام دهید.

2 برنامه ریزی مداوم:  

یک برنامه ریزی موثر نقطه عطفی در مد یر یت زمان است. روزانه چند دقی قه وقت بگذارید تا برنامه  روزانه تان را تنظی م کنید و وظای فتان را بر اساس اولو ی ت ها و زمان های مشخص شده انجام ده ید .  البته بر نامه ریزی شامل تعیین اهداف کوتاه مدت و بلندمدت، تخصیص زمان مناسب به هر وظ یفه، و  ایجاد یک برنامه کاری روزانه یا هفتگی برا ی دست یاب ی به اهداف است.

اگر بتوانید در ا ین مسیر با گروهی همراه ش وید که مجبور شوید گزارش روزانه و هفتگی وماهانه تان  را با آن ها در میان بگذارید ن تای ج به تری خواهدی گرفت.

3 به برنامه ریزی هایتان متعهد باشید:  

د ر هر کاری استمرار مهم ترین مسئله برای به ثمر رساندن آن است پس در ابتدا سعی کن ید  کمالگرایی را کن ار بگذارید تا بتوانید عمل کنید و در ابتدای راه به کیفیت آن توجه نکنید فق ط به تکرار  و ادامه دادن توجه کنید . و بعد از عادت به انجا م وظایفتان تمرکزتان را روی کیفیت آن بگذارید.

4 کارعمیق را بیاموزید و انحصاری زمان تان را مدیریت کنید:  

مد یریت انحصار ی به معنا ی اختصاص دادن زمان واقعی برا ی انجام وظا یف مهم است. ای ن بدان  معناست که در زمان های مشخصی که بهتر ی ن تمرکز و انرژی را دارید، به وظا ی ف مهمتر اختصاص  دهید

کار عمیق اصظالحی است که اولی ن بار کال نیوپورت در کتابی به همین نام ارائه داد او معتقد بود  افراد مشهور بزر گ تاریخ با ا نجام کار عمیق موفق شده اند که در این کتاب به انجام کار با تمرکز  بدون حواس پرتی های معمول روزانه مثل اینترنت شبکه های اجتماعی و دیگر موارد انجام دهند .  مثال اشاره میکند سعی کنید چندساعت از روز را از ای نترنت و شبکه های اجتماعی دور باشید و این  زمان را خودتان تعیین کنید مثال تا ساعت 12 ظهراینستاگرام خود را چک نکنید اگر میخواهید  اطالعات بیشتری در این مورد داشته باش ید میتوانید این ک تاب را مطالعه کنید .

در کل برای انجام رساند ن وظایف با تمرکزسعی کنید از پراکندگی اجتناب کنید و از افراد و اشیایی  که تمرکز شما را می دزدند تا حد امکان دوری کنید مث ال ن وتیفیکیشن موبایل خود را ببندید ، در مکانی  به کارهای خود برسید که شلوغی و اشفتگی کمتر باشد و حداقل در تایم خاصی از روز فقط به انجام  کارهای خود بپرداید.

5 نه بگویید:  

یاد بگ یرید که "نه" بگو یید ! اگر وظا یف اضافی شما با تعهدات فعلی شما در تضاد است، خودتان را  متوقف کن ید و از اضافه برداشتن کارها یی که ن یاز به انجام آن ها ندارید، اجتناب کنید .  شما نمیتوانید همهی کارها را به تنهایی انجام دهید انجام ک ارهای اضافی را کنار بگذارید یا به دیگران  بسپارید تا حد امکان از فداکاری بیش از حد دوری کنید و کارهای افراد از روی دوش خود بردارید  و به خودشان بسپارید.

6 مد یریت اشتباهات زمان:  

برخ ی عوامل مانند وقوع اشتباهات، نداشتن تمرکز، ی ا تعط یلی های غ یرمنتظره م یتواند به موانع  برای مد یریت زمان تبد یل شود. یادگیر ی روش های مقابله با ای ن عوامل کمک می کند تا به کارایی  بیشتری دست ی افت .

7 استفاده از ابزارهای مناسب:  

استفاده از ابزارهای مد یری ت زمان مانند برن امه های برنامه ریزی یا تقو یم الکترون یکی م ی تواند به شما  در افزایش بهره ور ی کمک کند. ای ن ابزارها به شما کمک می کنند وظا یفتان را سازماندهی کنید و از  از دست دادن مهلت ها جلوگ یری کن ید .

8 تنظیم خواب :  

باور کنید نظم در زمان خواب به مدیریت زمان کمک بسیاری می کند نیازی نیست 5صبح از خواب  بید ار شوید یا خودتان راعذاب دهید شب ها ساعت 9 بخوابید و بیشترعذاب وجدان نصیب تان شود  اما همین که روتین داشته باشد و زمان خاصی برای خواب خودتان در نظر بگیرید کم کم چرخه ی  نظم در زند گی تان شکل میگیرد ؛ پ س هر روز در ساعت مشخصی بخوابید و در ساعت مشخصی  بیدار شوید.

9 پیگیر ی و ارزیابی :  

بررسی دوره ای وضعیت مد یریت زمان خود، پیگ یری پیشرفت ها و اصالح روش ها در صورت ن یاز  از د یگر نکات مهم مد یر یت زمان است. مرور دوره ای عملکرد خود و اندازهگیر ی پیشرفت هایتان  میتواند به شما کمک کند تا بهتری ن روش ها ی مد یر یت زمان خود را شناسایی کنی د و نقاط قوت و  ضعف خود را مشخص کنی د . اما توجه کنید پایان هر روز پایان هر هفته ماه و سال این کار را انجام  دهید اگر میتوانید این گزارش عملکرد را ب ا دیگران به اشتراک بگذارید تا باعث استمرار و تعهد شما  شود اگر نه هرشب برای خودتان بنویسید.

مد یریت زمان مهارت ی است که با تمر ین و پیگ یری می توان ید در آن بهتر شوید . با تمرکز بر روی ای ن  نکات، می توانید به بهره ور ی باالتری در زندگی شخصی و حرفه ای خود د ست یاب ید و به اهدافتان  نزد یک تر شوید .